Hvordan Dyr Tilpasset Seg Livet I ørkenen

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Dyr Tilpasset Seg Livet I ørkenen
Hvordan Dyr Tilpasset Seg Livet I ørkenen

Video: Hvordan Dyr Tilpasset Seg Livet I ørkenen

Video: Hvordan Dyr Tilpasset Seg Livet I ørkenen
Video: Bærekraftsbiblioteket Mål 15: Livet på land 2024, April
Anonim

Det er mange steder i verden, tilsynelatende blottet for alle livsvilkår. Det er disse stedene menneskeheten har døpt ørkener. Det er ganske mange forskjellige ørkener på planeten Jorden. Noen av dem er sultry hele året, mens i andre kommer ekte vinter for å erstatte sommeren. Overraskende nok, selv på slike steder er det liv, siden Moder Natur bosatte dyr der.

Kamelen er et ekte ørkenskip
Kamelen er et ekte ørkenskip

Tøffe ørkenforhold

Hva kamelen spiser
Hva kamelen spiser

Levende organismer som kommer inn i ørkenen har det vanskelig. Faktum er at ugunstige eksistensforhold gjør sine egne tilpasninger i livet, og skaper et stort antall visse problemer for alle levende ting. Faktum er at vann i ørkener er en sjelden glede, omgivelsestemperaturen er veldig høy, og det er mindre og mindre mat for dyr. Dette er virkelige ekstreme forhold.

hvorfor har kamel en pukkel
hvorfor har kamel en pukkel

Ørkendyr

Levende organismer som stadig lever i ørkenen ble tvunget til å tilpasse seg de uutholdelige lokale eksistensforholdene. Evolusjonen har beordret at lokale dyr har utviklet visse egenskaper som gjør at de kan tilpasse seg det unike ørkenklimaet.

For eksempel faller ørkenpaddene i den varme sommervarmen inn i en slags ørkenopphengt animasjon - en tilstand av hvile. Det vil si at i løpet av varme perioder graver disse amfibiene seg dypt i bakken og venter på neste kaldt snapp eller regn. Så snart det kommer et kaldt trykk eller det regner, kommer paddene ut av gjemmestedet for mat og vann.

Mange ørkendyr (for eksempel gophers) gjemmer seg vanligvis konstant i underjordiske tilfluktsrom - i huler eller huler. De kommer seg ut til jordoverflaten bare om natten eller tidlig om morgenen. Faktum er at det er på denne tiden det blir mer eller mindre kult i ørkenen.

I tillegg har de uutholdelige eksistensforholdene i ørkenen utstyrt noen dyr med evnen til å takle høye temperaturer på en merkelig måte. For eksempel gir ørkenhar, som hviler i skyggen, varme ved hjelp av de store ørene. Mange ørkenfugler (for eksempel ugler) fjerner varmen fra kroppen ved hjelp av et åpent nebb: spytt drypper på kroppen, som avkjøles når den fordamper. Forresten er fugler det enkleste å tåle ørkenklimaet, siden de er i stand til å fly.

Det er nysgjerrig på at ørkendyr med lett pels, fjærdrakt, hud eller skjell absorberer flere ganger mindre ultrafiolett solstråling enn resten av deres "landsmenn". En av ullrepresentantene for ørkeninnbyggere er selvfølgelig den velkjente kamel.

Fantastisk ørkenskip

Dette er kallenavnet kamelen fikk. Og det er ikke forgjeves! Dette dyret er det eneste landkjøretøyet i ørkenen. Faktum er at på beina er det spesielle puter som gjør at han lett kan bevege seg på ørkensanden som svir av solen. I tillegg akkumuleres vann i magen på en fantastisk måte, og pukkelen hans er et ekte fettlager, som er nødvendig for lange reiser over lange avstander.

Anbefalt: