Kastrering Av En Katt: Hva En Kjærlig Eier Trenger å Vite

Kastrering Av En Katt: Hva En Kjærlig Eier Trenger å Vite
Kastrering Av En Katt: Hva En Kjærlig Eier Trenger å Vite

Video: Kastrering Av En Katt: Hva En Kjærlig Eier Trenger å Vite

Video: Kastrering Av En Katt: Hva En Kjærlig Eier Trenger å Vite
Video: Sterilisering av katt 2024, April
Anonim

Kastrering av katter er en kirurgisk operasjon utført både av medisinske årsaker og på forespørsel fra eieren av dyret. Vanligvis utføres denne operasjonen i perioden da dyrets alder er fra 5 måneder til 4-5 år.

Kastrering av en katt: hva en kjærlig eier trenger å vite
Kastrering av en katt: hva en kjærlig eier trenger å vite

Hvorfor kastrere en katt

Dette spørsmålet blir spurt av mange eiere, fordi kastrering er en kirurgisk inngrep og fører til brudd på den hormonelle bakgrunnen i dyrets kropp. For husdyr som ikke er avlet, er en slik inngrep imidlertid et nødvendig tiltak. Tross alt vil en kjønnsmoden katt forsøke å tilfredsstille sine naturlige instinkter. Og uten å ha oppnådd det han vil, vil han begynne å oppleve alvorlig stress, markere hjørner i leiligheten og til og med prøve å flykte ut på gaten. Det er verdt å nevne at kattemerker har en ubehagelig lukt, som det er ganske vanskelig å bli kvitt. Eierne må også huske at det er ubrukelig å straffe katten for territoriets merker, fordi dyret dermed søker å manifestere instinktene som ligger i naturen. Derfor er kastrering i tide nødvendig for å gjøre livet lettere for kjæledyret og dets eiere.

I hvilken alder er det bedre å kastrere en katt

Veterinærer anbefaler å kastrere dyr umiddelbart etter puberteten mellom 7 og 12 måneder. Selvfølgelig kan en operasjon utføres på en fem måneder gammel kattunge, men tidlig kastrering i fremtiden kan provosere sykdommer i urinveissystemet. Sen kastrering har også noen ulemper. For det første tolererer eldre dyr generell anestesi verre. For det andre, etter kastrering, endrer ikke voksne katter alltid oppførselen deres til det bedre og fortsetter å markere hjørner i leiligheten.

Hvordan ta vare på en katt etter operasjonen

Kastrering er ikke en mageoperasjon og påvirker ikke indre organer, så gjenopprettingsperioden etter den varer bare noen få dager. Noen ganger setter legen ikke engang kattens kjønnsorganer, og behandler det postoperative såret med strålende grønt.

Hvis katten er sunn og operasjonen fortsatte uten komplikasjoner, er det ikke nødvendig med spesiell forsiktighet. Du trenger bare å følge anbefalingene fra veterinæren Legen kan foreskrive behandling av såret med klorheksidin eller strålende grønt.

For at operasjonen skal gå uten komplikasjoner, anbefales eierne å kontakte anerkjente veterinærklinikker. Anmeldelser av en hvilken som helst klinikk finner du på forumene der eierne av dyrene kommuniserer.

Etter operasjonen må dyret få hvile og en varm seng. Kanskje vil katten nekte å spise den første dagen, men dette er ikke grunn til bekymring. Det viktigste er at han drikker vann. Den andre dagen etter operasjonen vil katten mest sannsynlig ha god appetitt. Dette er et sikkert tegn på at helsen hans er normal.

Hvis katten den andre dagen etter operasjonen kategorisk nekter å spise, er det bedre å ringe til veterinæren. Legen kan tilby å ta med dyret til klinikken for en undersøkelse for å sikre at det ikke er alvorlige komplikasjoner.

Hvis katten etter kastrasjon forlater anestesi i lang tid, bør eierne kontrollere bevegelsen rundt leiligheten. Dyret kan prøve å hoppe på en hvilken som helst høy overflate, hvorfra det ikke kan hoppe av alene.

Kosthold for en kastrert katt

Kastrerte dyr er utsatt for fedme, så de bør byttes til kosthold. Og for å forhindre urolithiasis, bør fisk og sjømat fjernes fra kattens diett. Den enkleste måten å løse problemet med diettmat er å kjøpe spesialfôr til kastrerte dyr. Disse matene inneholder lite kalorier og inneholder stoffer som forhindrer utvikling av sykdommer i urinsystemet.

Anbefalt: