Hvordan Insekter Er I Dvale

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Insekter Er I Dvale
Hvordan Insekter Er I Dvale

Video: Hvordan Insekter Er I Dvale

Video: Hvordan Insekter Er I Dvale
Video: En hvepsedronning vækket af dvale 2024, April
Anonim

Med høsten og påfølgende kaldt vær er alt liv på jorden forberedt på vinteren. Den mest mange dyreklassen i verden er ikke et unntak - insekter. For eksempel klatrer noen sommerfugler i huler og under barken av trær om vinteren, inn på loftene i gamle hus. Men ikke alle insekter sover på denne måten. Noen av dem om vinteren er vanligvis i stadier av egg, larver, pupper eller larver, og blir til et voksent insekt bare om våren, hvis de selvfølgelig er heldige nok til å leve å se det.

Mange insekter går inn i diapausen om vinteren
Mange insekter går inn i diapausen om vinteren

Bruksanvisning

Trinn 1

De aller fleste tempererte klimainsekter overlever vinteren og faller i en viss tilstand som kalles diapause. Diapause ligner tilstanden til suspendert animasjon hos varmblodige og kaldblods virveldyr (bjørner, pinnsvin, frosker, øgler). I diapausa reduserer insekter metabolismen og andre viktige prosesser. Dette er det som hjelper dem med å tåle lave vintertemperaturer.

Steg 2

Det skal bemerkes at, i motsetning til dvale hos varmblodige dyr (pinnsvin, bjørn, spissmus, føflekker), som av og til kan avbrytes av en kort oppvåkning, er "vintersøvnen" til insekter den dypeste og krever visse vilkår for oppsigelse. Dvalemodus av insekter avhenger som regel av lengden på dagslys og av tilstedeværelsen av et bestemt temperaturregime.

Trinn 3

Forskjellen mellom dvale av insekter og dvale hos varmblodige dyr er at det i sistnevnte helt avhenger av tilgjengeligheten av matressurser. Det er nysgjerrig på at insekter kan ligge i dvale når som helst i utviklingen - fra egg til imago (voksen insekt). Diapause forekommer på forskjellige måter hos forskjellige insektarter. For eksempel unngår sørgende sommerfugler frysing ved å tilsette kroppen en spesiell kjølevæske (på språket til bilister - "frostvæske").

Trinn 4

Den sørgende sommerfuglen er i stand til å erstatte vannet i kroppen med naturlig "frostvæske", som den produserer selv. Den inneholder såkalte kryobeskyttende midler som beskytter all væske og bløtvev i kroppen hennes mot lave temperaturer. Andre insekter fryser vanligvis all tilgjengelig væske i kroppen som en diapause.

Trinn 5

Men ikke alle insekter som overlever vinterkulden faller i en tilstand av diapause. Slike sosiale insekter som veps, bier, termitter og noen arter av maur går ikke i "vintersøvn". Med begynnelsen av høstkulden går disse skapningene dypere inn i reir, elveblest, maurtue. De dekker alle innganger til boligene sine med blader og andre organiske materialer. De fører en semi-aktiv livsstil under jorden eller dypt i reirene.

Trinn 6

Entomologer som har studert oppførselen til honningbier om vinteren, bemerker at når omgivelsestemperaturen synker til + 7 ° C, samles disse skapningene i bikuben i en hel haug, og holder temperaturen i den på et nivå fra + 15 ° C til + 25 ° C Entomologer har funnet ut at disse skapningene genererer varme ved å trekke sammen pterygoidmusklene på ryggen. De biene som er nærmere utgangene spiller rollen som et varmeisolerende lag, og fra tid til annen blir de erstattet av sine kongener: bier som allerede er frosne, tar seg inn i dypet av bikupen, hvor oppvarmede slektninger erstatter dem. Det er nysgjerrig at disse biene spiser mat som er lagret siden sommeren gjennom hele vinteren.

Anbefalt: