Hvordan Beveger En Amøbe Seg

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Beveger En Amøbe Seg
Hvordan Beveger En Amøbe Seg

Video: Hvordan Beveger En Amøbe Seg

Video: Hvordan Beveger En Amøbe Seg
Video: VLOGG: FØLLET BEVEGER SEG! 2024, Kan
Anonim

Den vanlige amøben lever i silt i bunnen av forurensede dammer. Det ser ut som en liten, gelatinøs, fargeløs klump som kontinuerlig endrer form. Kroppen, representert av bare en celle, består av en semi-flytende cytoplasma med en vesikulær kjerne, men til tross for dette er amøben i stand til å bevege seg.

Hvordan beveger en amøbe seg
Hvordan beveger en amøbe seg

Bruksanvisning

Trinn 1

Halvflytende cytoplasma av amøben beveger seg kontinuerlig. Hvis cytoplasmas strøm strømmer til et sted i kroppen, vises et fremspring på dette stedet. Øker i størrelse, blir det en pseudopod - en utvekst av kroppen, der cytoplasma flyter. Ved hjelp av slike pseudopoder beveger amoeba seg, derfor blir det referert til gruppen av rhizopods (pseudopods ligner utad planterøtter).

Steg 2

I en amøbe kan det forekomme flere pseudopoder som omgir en matpartikkel - en annen protozo, alger, bakterier. Fra cytoplasmaet som omgir byttet frigjøres fordøyelsessaft, og det dannes en fordøyelsesvakuol der maten fordøyes. Noen av stoffene under innflytelse av saften oppløses, fordøyes, og næringsstoffene som således oppnås siver fra vakuolen inn i cytoplasmaet i amøben. Frigjøring av uoppløste rester skjer over hele kroppens overflate.

Trinn 3

Amøben puster på hele overflaten av kroppen med oksygen oppløst i vann og trenger inn i cytoplasmaet. Ved hjelp av oksygen nedbrytes komplekse matstoffer i cytoplasmaet til enklere. Denne prosessen er ledsaget av frigjøring av energi som er nødvendig for protozoanenes liv.

Trinn 4

Vann fra omgivelsene rundt amøben trenger kontinuerlig inn i cytoplasmaet til protozoanen. Metabolske produkter fjernes fra dyrets kropp ikke bare gjennom overflaten av kroppen, men også gjennom en spesiell kontraktil vakuum. Denne boblen etterfylles gradvis med vann med skadelige stoffer, og fra tid til annen kastes innholdet.

Trinn 5

Dermed mottar amøben mat, vann og oksygen fra det ytre miljøet. I kroppen hennes gjennomgår de en rekke endringer, og den fordøyede maten fungerer som materiale for å bygge kroppen til dyret. Avfallsprodukter fjernes utenfor. Dette er hvordan stoffskiftet foregår, uten hvilket livet til enhver organisme på jorden er umulig.

Trinn 6

Reproduksjon av amøbe består i sekvensiell inndeling i to av kjernen og cytoplasmaet. I dette tilfellet passerer den kontraktile vakuolen til den ene unge amøben, og blir dannet på nytt i den andre. I løpet av dagen kan det enkleste dele flere ganger.

Trinn 7

Når ugunstige forhold (tørke, kaldt vær) oppstår, danner amøben en cyste: kroppen er avrundet, og et tett skall skiller seg ut på overflaten. Deretter forlater dyret cystehinnen, frigjør pseudopods og bytter igjen til en aktiv livsstil.

Anbefalt: