Hvordan Ormen Beveger Seg

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Ormen Beveger Seg
Hvordan Ormen Beveger Seg

Video: Hvordan Ormen Beveger Seg

Video: Hvordan Ormen Beveger Seg
Video: Золотое озеро Телецкое [Алтай] Altai. Golden lake Teletskoye. Сибирь (Дикая природа Алтая). Siberia 2024, Kan
Anonim

Ofte etter regn, på ennå ikke tørr asfalt, på en fuktig seng i en grønnsakshage eller i en hage, kan du se en krypende meitemark. Hvorfor det faktisk er regn, oppstår ikke spørsmålet, men hvordan ormen beveger seg, kan ikke alle forståelig forståelig.

Hvordan ormen beveger seg
Hvordan ormen beveger seg

Bruksanvisning

Trinn 1

Litt biologi

Måten en orm beveger seg fra ett sted til et annet er ved å krype. Meitemarken kan bevege seg i jorden, som på en hvilken som helst annen overflate, takket være den ringformede strukturen og velutviklede sterke muskler, som består av langsgående og ringformede muskler. Hos ormer er musklene, sammen med huden, en kontinuerlig muskulokutan sekk. De langsgående musklene hjelper ormen til å bli tykkere, mens sammentrekningen av ringmuskulaturen gjør den lang og tynn. Så, vekslende sammentrekninger av begge typer muskler, utfører ormen prosessen med bevegelse.

Steg 2

Interessant men sant

Har du noen gang lagt merke til at det er spesielle bust på den indre ventrale siden av den jevne kroppen til en meitemark? Med deres hjelp klamrer de virvelløse dyr seg til ulik ruhet, hvorpå musklene trekker seg sammen og kroppen trekkes fremover. De hjelper også til å klatre og synke nedover de allerede ferdige jordgangene. Hvis du legger en orm på et papir, så snart den begynner å bevege seg, kan du høre susingen av bustene på papiret, og du kan føle dem ved å kjøre en våt finger nedenfra langs magen til dyret.

Trinn 3

Spiser han jorden

Maten til ormene er rådnende med fallne blader, gress og annet planteavfall fanget i bakken. Ormen svelger små deler av jorden, behandler den og kaster ut unødvendig avfall fra kroppen, og gjødsler dermed jorden, løsner den og beriker den med oksygen. Det er her de bisarre jordiske "tauene" og klumpene kommer fra på overflaten. I mykere lag skyver ormen jorden fra hverandre med den spisse enden av kroppen, og klemmer seg deretter frem mellom partiklene.

Trinn 4

Han er så komfortabel

Naturen er så ordnet at ormen puster med hele overflaten av kroppen, men for dette må huden være konstant fuktig, noe som sikrer tilstedeværelsen av slim. Ormenes oppførsel etter regn kan forklares med at det ikke er nok oksygen til å puste i for fuktig jord, så du må krype ut til overflaten. Ofte kan du møte ham i vått vær eller om kvelden, solstrålene er ødeleggende for ormen, ettersom huden tørker opp.

Trinn 5

Slike små og noen ganger usynlige for andre, meitemark, viser det seg, er ikke bare sinnsykt interessante, men også veldig nyttige. Tross alt kan hver av dem på et år "måke" opptil 16 tonn jord, og berike den med næringsstoffer.

Anbefalt: