Hvordan Den Vietnamesiske Grytemagen Reproduserer

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Den Vietnamesiske Grytemagen Reproduserer
Hvordan Den Vietnamesiske Grytemagen Reproduserer

Video: Hvordan Den Vietnamesiske Grytemagen Reproduserer

Video: Hvordan Den Vietnamesiske Grytemagen Reproduserer
Video: Hvordan få baby til å bevege seg? 2024, Kan
Anonim

Den vietnamesiske pottemagesvin er en rase som får stadig mer popularitet i Russland. Å mate og holde slike dyr er relativt enkelt. Men mange bønder vil selvfølgelig lære og uavhengig øke antallet slike dyr på gården.

Vietnamesisk gryte med buk
Vietnamesisk gryte med buk

Den vietnamesiske pottebukgrisen har fått gode anmeldelser fra bønder. Disse smågrisene stinker praktisk talt ikke (siden de skiller mellom "toalett" og "soverom"), spiser billig fôr og går raskt opp i vekt. Men for at vietnamesiske pottemage-griser i det hele tatt skal avle, bør de selvfølgelig skape gode levekår.

Fjøset til disse mobile, romelskende dyrene må ha en høyde på minst 2,15 m. Utform det på en slik måte at arealet av pennen for hvert avlsvin er minst 3 m2. For en pur bør dette tallet være minst 4 m2. Turgåing bør gjøres ved siden av låven.

For å mate vietnamesiske griser, siden magen er liten, trenger du minst 3 ganger om dagen. Grisunger av denne rasen spiser mye mer enn vanlig. Egentlig er derfor rasen ansett som veldig lønnsom i avl. Ved oppdrett av svin må de imidlertid også få den nødvendige mengden kraftfôr og saftig fôr. Dette gjelder spesielt for produsenter. I 9 måneder bør hvert dyr spise omtrent 300 kg korn. Det anbefales å gi rikelig med rotvekster og grønnsaker.

Når skal man parre seg

Den vietnamesiske pottebukgrisen tilhører den tidlig modne rasegruppen. Vanlige smågriser er klare til paring i en alder av 5-6 måneder. I en potte-bellied gris forekommer puberteten 3-4 måneder. Men det vil sannsynligvis være for tidlig å parre seg på dette tidspunktet. Det antas at orner kun kan tas inn i dronningene i en alder av seks måneder. Opptil et år, som når det avles vanlige griser, er det i dette tilfellet ikke nødvendig å vente.

vietnamesisk pott bellied gris skilsmisse
vietnamesisk pott bellied gris skilsmisse

Hvilke regler skal følges

Mange griser på gården er selvfølgelig veldig bra. Men det er enda bedre om gården vil oppdra høyproduktive og sunne vietnamesiske pottemagergriser. Å avle disse dyrene er en ansvarlig virksomhet. Bonden bør være spesielt forsiktig når han velger produsenter. Bare sunne og sterke griser og orner med gode raseegenskaper er egnet for parring. Det er ikke lov å bringe nært beslektede produsenter sammen når de avler pottemagesvin.

Hvordan bestemme livmorens beredskap for parring

Griser, inkludert vietnamesere, er polyesterdyr. Det vil si at de har flere seksuelle sykluser i løpet av året. Å bestemme tilstedeværelsen av jakt i en vietnamesisk livmor er ikke vanskelig. Gris klar for parring:

  • blir rastløs;
  • endrer vanlig atferd (kanskje for eksempel nekte å spise);

Også i jakt svulmer kjønnssløyfen. Ofte sjekker bønder beredskapen til livmoren ved å bare skyve krysset hennes. Hvis grisen fryser samtidig, kan villsvinet få lov til å nærme seg det.

pot-bellied griser
pot-bellied griser

Vietnamesisk pottemagi: graviditet og forberedelse for fødsel

Piglets i livmoren til denne rasen, som nesten alle andre, bæres i omtrent 4 måneder - 114-118 dager. All denne tiden skal grisen få ernæring av høyeste kvalitet. Du kan bestemme livmorens beredskap for fødsel etter følgende kriterier:

  • noen dager før faring begynner grisen å utstyre reiret med halm;
  • dagen før fødselen har hun råmelk.

Hva du skal gjøre under arbeid

Så snart tegn på tidlig faring blir lagt merke til, bør bonden rengjøre dronningens penn grundig og legge mer halm i den. Det skal ikke være kaldt i rommet der fødselen skal finne sted. Om nødvendig bør det installeres ekstra varmeovner i grisestua.

Det anbefales at bonden eller en av de ansatte er til stede ved selve faringen. Hver smågris som blir født blir ryddet fra luftveiene, tørket av og lagt på høyet.

Nyfødtomsorg

Nyfødte grisbukgriser spiser utelukkende på morsmelk. De begynner å gi vann bare den tiende dagen. Små smågris kan mates supplerende mat i den andre uken av livet. Det vil være fint å diversifisere dietten til babyer, for eksempel kokte frokostblandinger. Det er også viktig å gi smågrisene kull og kritt. Om en måned burde vietnamesiske smågris lære å tygge maten godt alene. Faktum er at på dette tidspunktet er mengden melk i livmoren betydelig redusert.

Vietnamesiske pot-bellied anmeldelser
Vietnamesiske pot-bellied anmeldelser

Er det mulig å krysse med andre raser

Mange bønder avler vietnamesiske griser med lokale raser. I noen tilfeller er denne opplevelsen vellykket. Grisungene adopterer den sørøstlige foreldrenes altetende natur og størrelsen på russerne. Men oftere enn ikke er bøndene misfornøyde med slik kryssing. Den vietnamesiske grisemagen viser ifølge mange gårdeiere bedre produktivitetsresultater enn hybrider. Ikke-rasete smågris som blir født, vokser ikke bra og har en skarp lukt enn vietnamesiske foreldre.

Tilsynelatende, i dette tilfellet, avhenger alt av egenskapene til den andre foreldrenes rase. Det antas at man oppnår gode resultater, for eksempel ved å krysse en vietnamesisk gris med en mangalika. I dette tilfellet anbefales bøndene å ta mangalitsa-pappaen og den vietnamesiske livmoren.

Anbefalt: