Komodo Skjerm øgle: Habitat, Lengde, Vekt Og Funksjoner

Innholdsfortegnelse:

Komodo Skjerm øgle: Habitat, Lengde, Vekt Og Funksjoner
Komodo Skjerm øgle: Habitat, Lengde, Vekt Og Funksjoner

Video: Komodo Skjerm øgle: Habitat, Lengde, Vekt Og Funksjoner

Video: Komodo Skjerm øgle: Habitat, Lengde, Vekt Og Funksjoner
Video: Omgjøring enheter 2024, Kan
Anonim

Komodo skjermøller regnes som de største øgler på planeten. De blir ofte kalt "landkrokodiller" eller Komodo-drager. De bor på øyer i Stillehavets farvann.

Komodo skjerm øgle: habitat, lengde, vekt og funksjoner
Komodo skjerm øgle: habitat, lengde, vekt og funksjoner

Interessant funn

Folk lærte om gigantiske øgler for omtrent 100 år siden. I 1911 ble de oppdaget av nederlenderen Hendrik Arthur van Boss, som fløy i flyet sitt nær øya Komodo. Men plutselig mistet han kontrollen og falt i vannet. Nederlanderen klarte å svømme til fjæra. Han skjønte snart at den ubebodde øya var bebodd av reptiler ukjente for vitenskapen. Den reisende var heldig: han overlevde og kom noen måneder senere hjem, hvor han umiddelbart fortalte om funnet.

Bilde
Bilde

Men ingen trodde på hans ord. For å bevise sin uskyld lurte Bossé en ekspedisjon til øya med list. Takket være dette lærte hele verden om Komodo skjermøgler.

Hvor bor

Komodo overvåke øgler lever på øya Komodo, tapt i Stillehavet, og andre små øyer nær den. De tilhører alle Indonesia.

Komodo-området er ca 400 kvm. km. Dette området er hjemmet til omtrent 1700 gigantiske øgler. Øya er en del av Komodo nasjonalpark, som ble grunnlagt i 1980. Det inkluderer også øyene Rinka, Padar og en rekke mindre.

Bilde
Bilde

Lengde og vekt

Voksne på Komodo skjæreøgler veier vanligvis fra 35 til 60 kg. Hunnene er flere ganger mindre enn hanner, hvis vekt kan overstige 70 kg.

Bilde
Bilde

Kroppslengden på Komodo skjermøgler er i gjennomsnitt 2,5 m. Halvparten av lengden består av en kraftig hale, som firbenet er i stand til å gi sterke slag mot. Men han bruker dette våpenet ofte ikke til jakt, men som selvforsvar.

Funksjoner av

I motsetning til ekte krokodiller, er "bakken" forbudt å drepe av hensyn til skinn eller kjøtt. Dette er imidlertid ikke fornuftig, fordi huden på Komodo-skjermer, mørkebrun med gulaktige flekker, ikke bøyer seg og ikke egner seg til behandling. Under den er det en slags kroppsrustning - beinplater. De beskytter skjermen øgle, noe som gjør den usårbar for både insekter og fiender fra dyreverdenen.

Bilde
Bilde

Hvis ingen berører de voksne, må de unge flykte fra slanger, rovfugler og til og med fra sine egne foreldre. Komodo-øgle føler ingen ømme følelser for sine avkom, men de kan spise det. Derfor må unge dyr de to første årene gjemme seg fra voksne i trær.

Komodo-skjermer er utmerkede svømmere. De kommer villig inn i sjøvannet og svømmer til og med til naboøyene.

Bilde
Bilde

Gigantiske skjøreøgler er nådeløse jegere. De lukter blod i en avstand på 5 km. Og tennene er utformet på en slik måte at de kan rive i stykker hvilket som helst, til og med det største dyret. Men Komodo-skjermøgler løper ikke så fort: deres maksimale hastighet er bare 20 km / t.

Anbefalt: