Hva Er Rabies Hos Hunder

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Rabies Hos Hunder
Hva Er Rabies Hos Hunder

Video: Hva Er Rabies Hos Hunder

Video: Hva Er Rabies Hos Hunder
Video: Daisy & Alba sagen: Hvad er rabies? 2024, April
Anonim

Rabies er en av de farligste smittsomme sykdommene som primært rammer hundens nervesystem. Symptomer vises flere dager etter infeksjon, så den minste endringen i oppførselen til et firbent kjæledyr bør umiddelbart varsle eieren. Ellers kan rabies drepe hunden og smitte andre dyr eller mennesker.

Rabies i en hund
Rabies i en hund

Rabies

Rabies kan ha to former - voldelig og stille. Hovedforskjellen ligger i de første symptomene på sykdommen. Som regel er det ikke umiddelbart mulig å gjenkjenne dem og klassifisere dem riktig. Endringer i hundens atferd skjer vanligvis noen dager etter infeksjon med viruset, men noen ganger vises ikke tegn før noen få måneder senere. Ethvert avvik i hundens oppførsel fra den vanlige rutinen er det første signalet for en undersøkelse.

I tillegg til hovedformene for rabies, er det også en egen type sykdom - den atypiske formen. I dette tilfellet er det veldig vanskelig å gjenkjenne infeksjonen. De første tegnene på sykdommen minner mer om en tarmlidelse, forgiftning eller gastritt. Hunden begynner å kaste opp, diaré, og temperaturen stiger.

Symptomer på voldelig rabies

Den voldelige form for rabies manifesterer seg i tre trinn. Det første symptomet du må ta hensyn til er manglende vilje til å kommunisere med noen levende skapninger og mangel på interesse for dem. Hunden begynner å unngå kontakt med omverdenen, gjemmer seg på bortgjemte steder, svarer ikke på kallenavnet og nekter mat. Men under kontakt med eieren kan dyret sutre og vise overdreven hengivenhet.

Ønsket om ensomhet blir gradvis erstattet av aggresjon. Dette er den andre fasen av voldelig rabies. Hunden begynner å bli irritert over omkringliggende gjenstander, oppfører seg ondskapsfullt mot eieren og blir nervøs uten spesiell grunn. På slike tider har dyr en tendens til å bite. Dessuten oppstår deres gripefleks ikke bare i forhold til mennesker eller dyr, men også livløse gjenstander.

Den tredje fasen av voldelig rabies er spesielt farlig. På dette tidspunktet utvikler hunden lammelse av strupehodet. En hes bjeffing blir lagt til den generelle aggressiviteten. Samtidig begynner hunden å hyle konstant og skynde seg over alt som omgir den.

Stille form for rabies

Med en stille form for rabies, i begynnelsen av sykdomsutviklingen, viser ikke hunden aggresjon eller andre atferdsendringer. De viktigste symptomene som bestemmer sykdommen er relatert til dyrets fysiske tilstand. Først og fremst vises rikelig salivasjon, hunden kan ikke utføre svelreflekser, noe som ikke bare kompliserer matinntaket, men også vann.

De viktigste endringene i hundens oppførsel er trøtt utseende, søvnighet, ustø gangart. Med utviklingen av sykdommen oppstår lammelse av lemmer, kjever og strupehode. I tillegg er dyret redd for å være alene, krever stadig oppmerksomhet og kjenner eieren.

Merk

Noen hunderaser er spesielt farlige når de er smittet med rabies. Først og fremst er dette Dolmatiner og Bull Terrier. Det er umulig å kurere dem, og under sykdommen viser de en spesiell form for aggresjon.

Du kan få rabies fra en syk hund, ikke bare gjennom en bit, men også når spyttet får de minste riper eller skrubbsår. Dette bør huskes ikke bare av alle eiere av et firbent kjæledyr, men også av de som ikke savner muligheten til å stryke eller leke med et vennlig dyr.

Anbefalt: