Hvordan Reptiler Skiller Seg Fra Amfibier

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Reptiler Skiller Seg Fra Amfibier
Hvordan Reptiler Skiller Seg Fra Amfibier

Video: Hvordan Reptiler Skiller Seg Fra Amfibier

Video: Hvordan Reptiler Skiller Seg Fra Amfibier
Video: Laksefiske med mark & spinner DEL 2 (4K) | Cato Bekkevold | Tor Arne Kvam | Gaula 2024, Kan
Anonim

Til spørsmålet”Hvordan skiller reptiler seg fra amfibier?” Førsteklassersønnen, som kom tilbake fra landsbyen fra bestemoren, sa viktigere: “Ingenting. Det er ubehagelig å ta både padder og slanger i hånden. Han dømmer etter førsteinntrykk. Til tross for den lignende holdningen til de rundt dem, er det mange forskjeller mellom amfibier og reptiler.

Hvordan reptiler skiller seg fra amfibier
Hvordan reptiler skiller seg fra amfibier

Amfibier

Bilde
Bilde

Dette er virveldyr, noen av de eldste som dukket opp på jorden i Devonian-perioden. De utviklet seg fra ripidistia, rovfiskfisk som dukket opp fra vannet til land. Det er ikke så mange amfibier, omtrent seks tusen arter, de er delt inn i haler, haleløse og benløse.

hva kan du kalle en sint katt
hva kan du kalle en sint katt

I det vanlige livet, den enkleste måten å møte en frosk eller en padde på. Og knapt noen ønsket å møte en gigantisk kinesisk salamander, hvis vekt kan nå 100 kg.

Hvordan temme en gatekatt
Hvordan temme en gatekatt

Reptiler

vanlig nybegynner hvordan man bestemmer kjønn
vanlig nybegynner hvordan man bestemmer kjønn

Kaldblods virveldyr. De er på et høyere utviklingsstadium sammenlignet med amfibier. De er delt inn i fire ordrer: krokodiller (forskjellige typer alligatorer, kaimaner, krokodiller), skilpadder, skjellete (slanger, kameleoner, øgler) og nebbhode.

hvordan du bestemmer kjønnet til en salat hjemme
hvordan du bestemmer kjønnet til en salat hjemme

De viktigste forskjellene mellom amfibier og reptiler

1. Utseendet til avkom

Amfibier legger egg limt med slim i vann eller fuktige hull. Tadpoles kommer ut av eggene. De puster med gjeller og har en hale. Når de blir eldre, mister tadpoles halen, men får øyelokk, noe som gjør det mulig for dem å se både i vann og på land. Hos reptiler er bare en liten andel levende. Resten bygger reir og legger egg. Avkommet til reptiler er ganske uavhengig, siden foreldrene ofte forlater clutchen og ikke kommer tilbake til den. Men krokodiller tar vare på både egg og klekkede unger.

2. Hud

Amfibiehud er glatt og fuktig. Ikke rart at de en gang ble kalt nakne reptiler. Huden til amfibier er bokstavelig talt gjennomsyret av kjertler som utskiller giftig slim for å beskytte mot effekten av det ytre miljøet og fiender. Noen amfibier er ufarlige, og for å beskytte seg mot angrep, blir de tvunget til å etterligne kampfargen til giftige frosker og padder. Mellom amfibier og muskler er det hulrom med en vannaktig væske.

I reptiler, eller skjellete reptiler, er huden praktisk talt blottet for kjertler. Det er ugjennomtrengelig for væsker og gasser. Ovenfra blir huden keratinisert, og det dannes skjell på dem. Reptiler kaster huden med jevne mellomrom. Noen kvitter seg med den gamle huden med en gang, andre i deler. Mønsteret på den utgitte huden er praktisk talt usynlig, og selve huden (krypende) er fargeløs.

3. Kosthold

Amfibier spiser insekter, snegler, ormer, små virvelløse dyr, gnagere og snegler som er skadelige for planter. De forakter ikke eggene som er lagt av andre amfibier, og til og med griper inn i sitt eget slag. Havpaddene forbruker døde dyr og planter.

Blant reptiler kan du finne både insektdyr og rovdyr. Kostholdet til reptiler inkluderer fisk, alger, fugler og eggene deres, gnagere. Det er kjente tilfeller av angrep av et slikt reptil som Komodo-dragen, selv på barn. Noen av reptilene er giftige, og før de biter offeret, injiserer de gift i kroppen.

4. Forventet levealder

Under naturlige forhold kan amfibier ikke skryte av lang levetid. Selv i fangenskap kan visse arter av salamandere leve opp til et halvt århundre. Levetiden for slanger og små øgler er fra 2 til 20 år. Men reptiler som skilpadder lever opp til 100-200 år. Så krypdyr er aksakaler i dyreverdenen.

Anbefalt: