Hvilke Forkledninger Bruker Dyr?

Innholdsfortegnelse:

Hvilke Forkledninger Bruker Dyr?
Hvilke Forkledninger Bruker Dyr?

Video: Hvilke Forkledninger Bruker Dyr?

Video: Hvilke Forkledninger Bruker Dyr?
Video: Spøgelset af slottet / EGF "vi er altid der" / Del 2 2024, Kan
Anonim

Dyrekamuflasje er en kombinasjon av farge, form og oppførsel. Dette gjør dyret mindre synlig i miljøet. Forkledning brukes som et forsvarsmiddel mot angrep og som en mulighet til å snike seg på offeret. Metoder for kamuflasje av dyr er veldig forskjellige.

Hvilke forkledninger bruker dyr?
Hvilke forkledninger bruker dyr?

Kryptisk farging

Kryptisk farging er en farge der dyret nesten helt smelter sammen med den omkringliggende bakgrunnen. Grønnfargede dyr lever i grønt gress - øgler, larver. Dyr med gul eller brun farge er innbyggerne i ørkenene - ørkenhoppingen, saigaen.

Mange dyrearter skifter farge avhengig av årstid. Den hvite haren har ren hvit pels om vinteren, bortsett fra de svarte spissene på ørene. Sommerpelsfargen på den hvite haren varierer fra rødgrå til grå. Et interessant faktum: I områder der det ikke er stabilt snødekke, blir den hvite haren ikke hvit om vinteren.

I prosessen med individuell utvikling av organismen, endrer noen dyr helt farge. For eksempel har nyfødte selvalper hvit pels. Hos voksne unger endres fargen fullstendig.

Noen dyrearter kan endre farge i samsvar med bakgrunnsfargen. Denne fargen oppnås ved å omfordele pigmenter i kromatoforene i kroppshuden. Kromatoforer er celler som inneholder pigment. Kromatoforer finnes i amfibier, fisk, reptiler, krepsdyr og blæksprutter. Denne maskeringsmetoden kalles fysiologisk fargeendring. Blekkspruter, kameleoner, flyndre kan endre fargen på fargestoffet.

Kryptisk farging kombineres vanligvis med teknikken for å opprettholde immobilitet. Dyr fryser øyeblikkelig, og bruker gress, grener eller busker som ly. Bakgrunnen til lyet er valgt for å matche fargen på dyret.

Forstyrrende eller oppdelte farger

Denne typen fargestoffer kjennetegnes av tilstedeværelsen av striper og flekker med kontrastfarge. Forstyrrende farging forstyrrer den visuelle oppfatningen av kroppens kontur, noe som gjør dyret usynlig mot bakgrunnen av lys og skygge. Den oppdelte fargen kan kombineres med kryptisk, det vil si at fargen på flekkene i fargen på dyret sammenfaller med den omkringliggende bakgrunnen. Forstyrrende farging er karakteristisk for sommerfugler, biller, øgler, chipmunks, sebraer, tigre og leoparder.

Stjeler farging

Krypende farging er en motskyggende effekt, det vil si at lyse områder av kroppen er mørkere i farger enn dårlig opplyste områder. Med denne fargen smelter dyrets omriss sammen med bakgrunnen, fargen virker mer ensformig. Å fargelegge "mørk rygg - hvit mage" er iboende i de fleste arter av fisk, fugler og noen arter av pattedyr.

Etterligning av form

Mimikk av form er tilfeller der dyr får en ekstraordinær likhet i form med individuelle gjenstander. Form etterligning er utbredt i insektverdenen. Larvene til møll er som grenene på trærne de lever på. Tropiske pinneinsekter etterligner tørre pinner eller treblad i form.

Anbefalt: