Hva Er Kjøttetende Planter

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Kjøttetende Planter
Hva Er Kjøttetende Planter

Video: Hva Er Kjøttetende Planter

Video: Hva Er Kjøttetende Planter
Video: Test av kjøttetende plante med levende flue 2024, April
Anonim

Grønne planter på planeten vår lever av fotosyntese, det vil si sollys, karbondioksid og vann. Men det er de som ikke er villige til å diversifisere dietten med "levende mat" - dette er de såkalte kjøttetende eller insektetende plantene.

Venus flytrap - en type kjøttetende plante
Venus flytrap - en type kjøttetende plante

Som navnet antyder, spiser insektdyrende planter, i tillegg til vanlig fotosyntese, insekter, noen ganger til og med frosker og øgler. De er representert av mer enn 600 arter som tilhører 19 familier.

Kjøttetende planter vokser som regel på sure jordarter som er fattige i mineraler, og de fyller på mangel på nitrogen, kalium, fosfor fra dyrefôr.

Kjøttetende planter kan deles inn i to store grupper i henhold til typen fangstutstyr - aktiv og passiv. Passive utskiller klebrig stoffer som holder insekter, eller har hulrom - kanner, bobler, en gang der byttet ikke kan komme seg ut og fordøyes.

Aktive planter beveger seg for å fange og holde mat. I deres arsenal er det feller i form av feller eller krabbeklør, slengende kanner, rullende klebrige blader.

Insektivorøse planter, til tross for deres eksotisme, er distribuert nesten over hele verden, fra tempererte breddegrader til ekvatoriale - bare i SNG er det 18 arter av dem.

Sundew

Bilde
Bilde

Sundews lever for det meste i Australia, men deres representanter finnes i våtmarkene i den tempererte sonen. Sundew blader er dekket med fine hår, på slutten av hver er det en dråpe klissete sekresjon, som ligner på dugg. Når et insekt, tiltrukket av en duft, holder seg til dråpen, krøller bladet av planten seg rundt byttet og fordøyer det.

Den berømte naturforskeren Charles Darwin ga et stort bidrag til studiet av kjøttetende planter. I 1875 ga han ut boka "Insectivorous Plants", hvor han oppsummerte resultatene av femten års forskning.

Venusfluefanger

dyr og trær som er nyttige for hverandre
dyr og trær som er nyttige for hverandre

Venus flytrap er preget av en interessant fangstinnretning - to ventiler med lange hår langs kanten smeller som en felle når insektet lander mellom dem. Det tar omtrent ti dager å fordøye byttet. Fluesnapperen er i stand til å skille små fremmedlegemer fra levende skapninger, og fungerer bare på sistnevnte.

Venus flytrap kan holdes i huset, underlagt de nødvendige forholdene - god belysning og fuktighet, jordkomposisjon og selvfølgelig levende mat. Men vær så snill å ikke overfôre planten - dette kan føre til dens død.

Nepentis

innenlandske planteetende reptiler
innenlandske planteetende reptiler

Nepentiser kalles ellers kasser på grunn av fangstinnretningene. På endene av bladene til disse lange lianene, som når 20 meter, er det lyse kanner. Insekter tiltrukket av lukten, som kryper langs kanten, ofte faller til bunnen av kannen og fordøyes uten å komme seg ut på den glatte overflaten.

Anbefalt: