Hvordan Og Når Endrer Dyr Farge

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Og Når Endrer Dyr Farge
Hvordan Og Når Endrer Dyr Farge

Video: Hvordan Og Når Endrer Dyr Farge

Video: Hvordan Og Når Endrer Dyr Farge
Video: ПОВИЛИКА - САМЫЙ УМНЫЙ ПАРАЗИТ РАСТЕНИЙ. Как и чем бороться с повиликой в огороде, в теплице? 2024, Kan
Anonim

Fargen på dyr av forskjellige arter er veldig mangfoldig. Blant representantene for dyreverdenen er det eiere av overraskende lyse og tvert imot beskjedne farger. Mange levende skapninger har en farge som hjelper dem til å være usynlige i deres permanente habitat. Det er også mange som "maler" på nytt, avhengig av årstid eller miljøtilstand.

Hvordan og når endrer dyr farge
Hvordan og når endrer dyr farge

Bruksanvisning

Trinn 1

Ideen om muligheten for fargeforandring hos dyr hos folk flest er knyttet til en kameleon. Faktisk vet alle om evnen til raskt å endre fargen og mønsteret på huden til disse dyrene. Dette er ikke en miljøkledning, som mange tror. Faktisk har en kameleons kropp en unik evne til å "male på nytt" avhengig av temperaturregimet, lysmiljøet og til og med humøret.

Steg 2

Selv eldgamle mennesker trakk oppmerksomhet mot den unike egenskapen til kameleonten for å endre farge, bare de kunne ikke forklare hvorfor dette skjer. Naturen til fenomenet assosiert med en endring i farge var i stand til å etablere forskningen til forskere. Det viser seg at fargedriften til et dyr avhenger av pigmentceller - en kromatofor (oversatt fra gresk - "bærende maling"). Disse cellene er direkte koblet til dyrets nervesystem og spiller en viktig rolle i fargen på kameleonens hud.

Trinn 3

Fargeendring kan oppstå som et resultat av fysiologiske faktorer som lys, omgivelsestemperatur og fuktighet, smerte eller sult. Aggressivitet når man møter andre representanter for dyreverdenen eller frykt er følelsesmessige stimuli som virker på kromatoforer. Biologer har etablert et nært forhold mellom evnen til å endre hudfarge og syn. Kommandoer til de "malingsbærende" cellene kommer primært fra synsnerven, og hvis den blir skadet, går den fantastiske evnen til å endre farge tapt.

Trinn 4

Fargeendring i dyremiljøet er utbredt. Først og fremst er en rask endring i fargenes oppførsel karakteristisk for kaldblodige dyr. Kan ikke produsere sin egen varme, mange krepsdyr, blekksprut, blekksprut, frosker, øgler, noen arter av fisk og insekter har kromatoforer som er ansvarlige for å endre fargen på huden og øynene.

Trinn 5

Blant representantene for de nordlige og tempererte sonene er det et betydelig antall dyr, hvis endring i skjulfarge avhenger direkte av sesongen. For eksempel hjelper blårevenes antrekk, som er ideelt for tundraen, at den blir usynlig i snøen. Den mørke, brunlige fargen hjelper dyret til å gjemme seg blant tundraplanter og lav i sommersesongen.

Trinn 6

Gjennom året tilpasser noen skogsdyr seg perfekt til miljøforholdene, og har muligheten til å endre pelsfargen. Hvit pels til en hare (bare ørene er grå) er et utmerket middel for kamuflasje om vinteren, og med begynnelsen av sommeren blir dette dyret brungrått. Ingefærekornet tilpasser seg fargene i vinternaturen og endres til en lys grå pels. Evnen til å endre pelsens farge er iboende i veslet og hermelin. Som et resultat av smelting på våren og høsten, er fargen på dyr flekkete og matcher det varierte naturlandskapet.

Trinn 7

I insektens verden er det også eiere av sesongmessige farger. For eksempel er det vanskelig å oppdage brosjyrer blant trærnes løvverk. De er grønne om sommeren, og høsten endrer fargen på insektvingene til brungul. Larvene til skyttelsommerfuglen som lever på eiken tilpasser seg sesongmessige endringer, som om våren ligner knopper i rosa, om sommeren skiller de seg ikke fra blader i grønt, og om høsten får de fargen på eikebark.

Anbefalt: