Border Collie: Beskrivelse Og Karakteristikker Av Rasen

Innholdsfortegnelse:

Border Collie: Beskrivelse Og Karakteristikker Av Rasen
Border Collie: Beskrivelse Og Karakteristikker Av Rasen

Video: Border Collie: Beskrivelse Og Karakteristikker Av Rasen

Video: Border Collie: Beskrivelse Og Karakteristikker Av Rasen
Video: 7 Border Collie rase fakta! Alt du trenger å vite om Border Collie -personlighet og egenskaper! 2024, April
Anonim

Border Collie er en vakker, harmonisk bygget hund og en utmerket følgesvenn. Rasen er ikke en av de vanligste, men alle eiere er sikre på at dette er et av de beste alternativene for å holde et hus. Høy intelligens, god læringsevne og enkel stell er de viktigste fordelene med denne omgjengelige, intelligente og blide hunden.

Border Collie: beskrivelse og karakteristikker av rasen
Border Collie: beskrivelse og karakteristikker av rasen

Rasens historie

Forfedrene til rasen anses å være vanlige hunder som hjelper eieren med å beite sau. De første eierne la ikke spesiell oppmerksomhet til kjæledyrets utseende, og foretrakk deres arbeidsegenskaper. I avl gikk smart, hardfør, raskt trente mestizos med god helse. Den første offisielt registrerte border collie er Hamp, en krysning mellom en Rough Collie og en hagehund. Eierne bemerket Hemps høye arbeidsegenskaper og hans intellektuelle potensial og begynte å avle ham med passende tisper. De fleste valpene arvet farens egenskaper. Hunder hadde et ganske variert utseende, forskjellige i farge og pelslengde. Imidlertid hadde de også noen fellestrekk - middels størrelse, kompakt kropp, litt spiss snute.

Rasen ble avlet i Storbritannia og Skottland, den var ment å jobbe på landsbygda. Hunder bør slå for å hjelpe sauer, beskytte dem mot rovdyr, erstatte eieren når de kjører flokk. Målrettet utvelgelsesarbeid begynte i 1915 etter at representantene for den nye rasen begynte å vinne regelmessig på utstillinger av arbeidshunder. Eierne begynte å ta hensyn til det ytre, men avkommets arbeidskvaliteter forble fortsatt i utgangspunktet. Takket være dette ble valpene veldig populære, de ble villig demontert av bønder, og fikk oppdretterne til å jobbe mer intensivt med rasen. De grunnleggende standardene ble løst i 1963, og Border Collie ble inngått i International Cattle Breeds Club.

Utseende: rase beskrivelse

Typiske representanter for rasen kjennetegnes av et ganske diskret utseende; i øynene til en amatør kan de virke som vanlige mongler. Imidlertid har rasen strenge standarder som oppdrettere følger strengt. Blant de viktigste:

  • veksten av menn er 48-56 cm på manken, tisper - 46-53 cm;
  • hanner vekt 14-20 kg, tisper 12-19 kg;
  • kroppsbygningen er moderat sterk, proporsjonal;
  • kroppen er ikke for langstrakt, rektangulær.

Referansebøkene beskriver Border Collie som en harmonisk, grasiøs, robust hund med utmerket helse. Den kompakte størrelsen og den moderate vekten gjør den egnet for både urbane og landlige omgivelser. Hannene som er for små eller store og ikke avler.

Rasestandarder inkluderer følgende punkter:

  1. Hode. Bred, moderat buet, er bakhinnen glattet. Uttalt overgang fra pannen til nesebroen. Kinnbenene er godt utviklede, men ikke fremtredende, kinnene skal ikke trekkes inn eller være for kjøttfulle. Snuten er bred, men ikke firkantet, avsmalner mot nesen og er litt avrundet. Tennene er sterke, hvite, det krever saksebitt.
  2. Nesen er bred, fargen avhenger av fargen på hunden, den kan være svart, brun eller blå.
  3. Øynene er ovale, middels store, moderat dype. Irisen kan være lys eller mørk brun, og marmorerte hunder kan ha blå øyne (den ene eller begge).
  4. Ørene er trekantede, mobile, høye og mellomstore. Plassering semi-oppreist eller stående.
  5. Kroppen er rektangulær, langstrakt, harmonisk. Brystet er bredt, med fremtredende ribber, ryggen skråner litt mot halen. Kroppen er muskuløs, med en sterk lend og en langstrakt kryss.
  6. Hale. Voluminøs og frodig, hock-lengde, en liten krøll er opprettet i den nedre delen. I rolig tilstand faller halen eller rushes i flukt med ryggen, i arbeidstilstand stiger den, men løfter seg ikke opp på krysset.

Pelsens lengde, tetthet og farge er veldig viktig. En fullblods Border Collie skal være godt “kledd” og pelsen kan være glatt eller moderat lang. Langhårede hunder preges av en frodig krage på nakken og særegne "bukser" på bakbena.

I tillegg til lange vernehår, har hundene et tett, tett underlag som danner en tung, tett, jevn pels. På snuten, ørene og den nedre delen av potene er håret kort, på baksiden av bena er lange "fjær" mulig, som ikke betraktes som en mangel.

De fleste border collies er tofarget med et snev av hvitt, men i henhold til rasestandarder bør det ikke seire. Blant de vanligste fargene:

  • brun eller sjokolade med hvite flekker eller lys ingefærbrun;
  • svart og solbrun eller svart med hvite flekker;
  • blå eller marmorert, noe som skaper en liten ringeffekt på pelsen.

Karaktertrekk: fordeler og ulemper

Hovedkarakteristikken til border collie er økt aktivitet. Disse hundene er ekstremt smidige og krever intens trening, lange løp og hyppige turer. Med begrenset bevegelse blir kjæledyr deprimerte, blir ukontrollerbare og kan til og med bli syke.

Hunder er veldig vennlige, de kommer godt overens med barn, de kommer sammen uten problemer med kjæledyr: katter, gnagere, fugler, hunder av andre raser. For et barn blir Border Collie en god barnepike, vakt og følgesvenn. Før du stoler på babyens kjæledyr, må du imidlertid gjennomføre et generelt kurs og lære hunden å svare riktig på kommandoer.

Oppdrettere merker rasens høye intelligens. Valper og voksne hunder lærer raskt, adlyder både eieren og hans familiemedlemmer. Kjæledyr er ikke aggressive, men de reagerer forsiktig på fremmede. En hund er ikke egnet for jakt, men den vil perfekt spille rollen som en ledsager, observatør, vakt. Border Collies er ikke motstridende, de foretrekker ikke å bli involvert i slagsmål, bite i ekstremt sjeldne tilfeller. Hunder er ikke utsatt for rømning, det anbefales ikke å lenke dem eller oppbevare dem i et fuglehus.

Til tross for de mange fordelene har hunden også ulemper. Border Collie bør ikke fås av folk som ikke er klare til å gå kjæledyret i lang tid, leke med det og trene det. Hunden må være konstant opptatt og tilby henne å lete etter gjenstander, lære forskjellige triks. Hvis du ikke tar hensyn til kjæledyret, vil han se etter underholdning alene, og dette kan føre til skader på møbler og andre problemer. Representanter for denne rasen har det ikke bra i trange byleiligheter. Det er bedre for dem å bo i et landsted med et stort inngjerdet område.

Stell og vedlikehold

Border Collies er upretensiøse og har god appetitt. Det er å foretrekke å mate dem med førsteklasses ferdigmat til hunder med middels størrelse og høy aktivitet. Et balansert kosthold vil gi kroppen den nødvendige mengden animalsk protein, vitaminer og mikroelementer. De som foretrekker å lage mat til hunden på egenhånd, trenger å sørge for at maten inneholder mye kalorier, men ikke inneholder overflødig fett, enkle karbohydrater, salt, sukker og krydder. Ved feil ernæring vil hundens strøk lide, dyr vil gå opp i vekt, noe som er skadelig for leddene.

Hundens pels er tett, glatt, den beholder ikke smuss og trenger ikke konstant vask. Etter å ha gått, er det nok å tørke av collieens poter; den bør vaskes ikke mer enn 3 ganger i året. Innimellom blir kjæledyret kammet ut med en stiv børste, dette er spesielt viktig i perioden med sesongmuling.

Aktive hunder må vaksineres regelmessig, hver 3. måned får de medisiner for tarmparasitter. I den varme årstiden er hunden beskyttet mot lopper og flått ved hjelp av spesielle sprayer og krage.

Anbefalt: